pühapäev, 21. oktoober 2012

toidublog: muskaatkõrvitsa püreesupp ning kirsi-pähkli risoto

kaks väga head ja kiirelt valmivat rooga, mis meie pere toidulaual viimasel ajal täitsa tihedad külalised olnud on ning kibekiirelt kõhtu kadunud :)

pilt netiavarustest
Muskaatkõrvitsa püreesupp (Toidutare retsept) on selline kähkukas. põhimõtteliselt läheb vaja kõrvitsat umbes kilo, mõned kartulid (et tummisem tuleks), sibul, sulatatud juustu ja võid. köögiviljad väga vähese veega patta, sibul võiga pannile, hiljem kõik kokku segada ja maitsestada soola-pipraga. siis püreestada ja kõhtu! kui tavalise nunnuga teha, siis võiks riivida ka muskaatpähklit sisse, et veidi krehvtisem saaks ;) serveerida riivitud paremsani ja miskit rohelisega  (petersell on täitsa hüva või roosmariin). 
kõrvale sobib hästi ciabatta või röstsai, mille peale olen tavaliselt teinud värsketest tomatitest, küüslaugust, basiilikust peenekshakitud salati, millele lisan tilgakese head oliivõli.



seda rohelist kraami läheb toitude sisse või peale tavaliselt suht vähe ja poes on üks puhmas tegelikult ikka väga kallis. ise kõiki pidevalt kasvatada ei viitsi, eksole. ma olen sel hooajal kõik ülejääva potirohelise hakkinud ja karbikesega sügavkülma lükanud. till, roheline sibul ja petersell tulid oma peenra pealt. nüüd pole mingit muret talv läbi - võtan külmast, mida süda lustib ja kõikidele roogadele saab mõnusa ürdimaitse mann.

Kirsi-kreekapähkli risoto mõtte sain ühest kokkamissaatest, milliseid ohjeldamatult kõik kanalid eetrisse purskavad. asi jällegi väga lihtne, ent maitsev.

koostisained:
  •   2-3 kotti riisi                                      
  •   50-100gr kuivatatud kirsse
  •   50 gr röstitud kreeka (või pekaani) pähkleid
  •   Värkset peterselli (peotäis)
  •   Oliivõli /võid  hästi natuke
  •   Soola näpuotsaga
  •   1 küüs küüslauku
  • värskelt jahvatatud pipart
pilt netiavarustest
Keeda riis, kalla serveerimiskaussi. Riisi keemise ajal haki kirsid, pähklid ja petersell, tõsta eraldi kaussi (kõik võivad veidi jämedamad tükid jääda), rösti hakitud pähklid. Sega kõik kokku, lisa veidi oliivõli/võid, soola, pipart, purustatud küüslauku. Võib lisada ka küpsetatud kanarinna tükke ning veidi kanapuljongit (kui on üle jäänud), muudab kõik kreemisemaks. 
Maitset kirjeldada ei oskagi - kirsside magusus ja petersell on üsnagi teistmoodi kooslus, aga minu maitsemeelele sobib oivaliselt.

head isu!

laupäev, 20. oktoober 2012

talv võib tulla

sest skooritud on :
  • uued Lenne talvekombed (Active - s.t. teibitud õmblusi, extrapehmendusega pepuosa jms.). kasutatuna ei leidnud enam miskit, sest 104 suurust pole lihtsalt saada. varasematel aastatel olen ostnud kasutatud ReimaTeci kombed ja nendega väga rahul olnud, aga kui pole pakkuda, siis pidin mujalt ringi vaatama. Ja kuna Lenne vabrikupoes oli ale, siis võis osta küll :)
  • uued talvejoped, mis ütlevad, et on hi-tech ja igasugu muud tarka juttu. firma nime ma siinkohal välja hääldada ei suuda, aga vahet pole, sest käiku lähevad LA-s trööpamiseks pigem ikka kombed ja joped on kuhugi sõiduks või poes käimiseks, et kiirelt eemaldada saaks vms.
  • kasutatud, aga väga heas korras ja superhea hinnaga saadud Huppa talvetrakstipükid
  • Huppa tuukrimütsid. samalaadsed ostsin ka 2 hooaega tagasi ja laste pea/kael polnud kunagi külma ja kõrvaprobleeme pole ka olnud. ühtlasi puudub nendega igasugune mure, et kurk oleks paljas vms.
  • plaanis on skoorida veel ReimaTec talvekindad, aga kuna Pärnu poed on nagu tigu, ehk talvekaup saabub koos lumega, pole saanud neid veel ära osta. eelmised, 2 a tagasi soetatud taotlised kindad, lõid küll rahakotti augu, aga on iga sendi ausalt tasa teeninud. märga ega külma läbi ei lasknud, kuivasid kiirelt.
samas ma väga loodan, et see sitt suusailm lõpeb ja natukenegi päikest näitab. lund küll veel ei tahaks, aga kui see siiski lähinädalatel tuleb, siis mul on õnn veidi soojemat paika lähiajal külastada ;)