kolmapäev, 2. mai 2007

pealinn Edinburgh

tere siis :)

tulin just pealinnast. hea et trakse ei laksuta nagu yks kass kunagi mingis multikas tegi.
olen muuseumitest, galeriidest ja lossist kyllastunud. v2ga huvitav kogemus, kui yhe p2evaga pyyad suuremad kohad l2bi k2ia. neil on edinburghis nn. kuninglik t2nav (Royal Mile), kus on k6ik muuseumid koos. t2nav l6peb siis lossiga. 6igemini on see kindlus. k6ik selle t2nava asutused on ilma piletita, nii et astud sisse, vaatad p6gusalt yle ning siis j2rgmine. muidu kui raha maksad, siis on nagu kohustus ikka t2ie raha eest iga vanaaegset lusikat uurida.

teen v2ikese ylevaate, mida n2gin:

* shoti parlament - v2ga moderne uus hoone (ehitatud 1999). palju valgust ja ruumi.
* rahva muuseum - sai vaadata shoti l2hemat minevikku, olid mannekeenid ja erinevad ajastud. kui n2idati sajandi alguse pesuk88ki, siis l6hnas ikka pesupulbri j2rele ;)
* edinburghi muuseum - kohalik h6be ja linna areng
* shoti kuninglik muuseum - v2ga suur ja hullult palju n2ha. mina v6tsin asja kokku 1 tunniga, kuna teised tahtsid poodides k2ia, aga mina otsustasin, et selleks on aega veel kyll ja l2ksin muuseumisse.
* edinburghi kindlus - suur hoone linna kohal. muljed on toredad. n2gin kuningakrooni. katsuda ei saanud ;) seal sai ikka t2ieliku ylevaate nende kuningakojast ja -soost. tuleb v2lja, et briti kuninganna on tegelikult shoti soost, sest kui need riigid yhinesid, siis shoti kuningas v6ttis yle inglismaa... veider, aga nii on. ma kysisin, et kui shotimaa kunagi iseseisvub, siis kas on kunagisel kuningal otseseid j2reltulijaid, keda troonile panna, aga tuli hoopis v2lja, et Elisabeth II ongi tema j2reltulija mingit moodi.

ja printsess Dianast ei r22gi nad midagi head. et nad olevatki paras paar olnud, petsid m6lemad ja loopisid yksteist poriga. aga mulle ta meeldis ja seda ei muuda miski. ma olen juba igasugu jahimajakesi ja puhkealasid n2inud, kus kuninglik pere k2ib.

me l2ksime muuseas bussiga. siin on kombeks autod linna 22rde j2tta, siis bussi istuda ja sihtpunkti s6ita. mulle ei sobi ju bussis6it. eriti siis, kui hommikus88giks on moosisai... aga sain ikka kuidagi hakkama, 6nneks esimene iste oli vaba. kogu meie grupil on see s6iduprobleem. eriti tyrgi naisel. tema ikka jooksis bussi WC-sse kohe. 6nneks tagasitee oli parem, kuna siis oli v2ike soolane s88k hinge all.

mu perenaine tegi t2na mingit pastarooga. v2ga huvitav oli - teistmoodi maitse, aga hea. eile oli traditsiooniline shoti pirukas, mille sees loomaliha. selle juurde anti ube. ja siis ma sain traditsioonilist shoti hautist yhel 6htul. vat see viis keele alla! tegelt lihtne: kartulipudru, millele on lisatud purustatud loomaliha konserv ja sibul. aga ikka super hea. prooviga ja v6tke punapeeti k6rvale ;)

homme kohalik politseijaoskond (lastekaitse kohta r22givad). p2rastl6una on vaba, nii et ma saan l6puks linnaga ka tutvuda. n2dalavahetusel s6idan juba edasi ju.

kuulge rahvas, kas www.mail.ee server on eestis ka maas? ma ei saa sinna enam kuidagi sisse. esimene kord sain, aga nyyd juba mitu 6htut mitte. igatahes kirjutage mulle crital_cat@hotmail.com aadressile, kui midagi 8elda tahate v6i siia kommentaare, eksju!

ja mis ilmad teil on? siin on siiani ainult p2ike. loodan, et nii j22bki, sest vihm oleks hirmus, kui juba p2ikesega harjunud oled.

kribamiseni!

Evelin