teisipäev, 12. veebruar 2013

elektrist

www.tehnikamaailm.ee
täna oli lõpuks see kauaoodatud päev, kus avatud elektrituru esimene arve postkasti potsatas. võrguteenuse ja muu kräpi eest oli Eesti Energia juba arve muidugi saatnud, aga kuna ma ei valinud samasse konserni kuuluvat elektrimüüjat, siis läks tibake aega. oma varasemate arvutuste põhjal ma väga murelik ei olnud, kuid siiski-siiski. palju siin ju räägivad, et tõus on olnud veerandi võrra või lausa pool. mina isiklikult arvutasin, et tõus peaks olema kuskil 5-10€ vahel ja nii täpselt oligi :) see, et hind tõusis, on muidugi jama, aga meie elektritarbimise juures ei ole see väga suur summa mu meelest. 
panen infoks kirja, et tarbime ühes kuus 400-500kw ja see eriti ei muutu. põhiküte on meil siiski ahjudega ja elektrit tarbivad pigem kodumasinad. suurimaks tarbijaks on kindlasti boiler, millele järgnevad praeahi, nõudepesu- ja pesumasin ning muud tehnikavidinad. kui ma väga laisk olen (näiteks kevadel-sügisel, kui tahaks pimedani väljas olla ja tuppa jõudes on uneaeg juba käes, siis millal sa hing ikka enam ahju kütma hakkad), siis lükkan õhksoojuspumba järgi 1-2-ks päevas nädalas. see valge monstrum seina peal on väga ablas miisu  - nurrub küll kenasti, kuid elektrit sööb kahe suupoolega :( see vast seletab meie stabiilset elektrikulu sept-aprill. 

nüüd siis faktidest:
  • elektrimüüjaks valisin 220energia, kes kalkulaatori järgi meile kõige soodsamat hinda pakkus
  • pakett on börsipõhine
  • meil on ühetariifne arvesti (põlgasin mõned aastad tagasi kahetariifse vahetuse kalli hinna tõttu ära, nüüd mõtlen, et vist oligi hea)
  • võrguettevõtte hinnatõus oli protsentuaalselt suurem kui elektri kw/h tõus - vaat see ajab vihaseks! mis kuradi kulutusi nemad nüüd järsku tegid, et hind üleöö tõusis?? kaabel on sama, arvesti on sama, postid tee ääres on ka samad :S
  • koguarve suurenes samaväärse kw/h-dega arvutades 16%
  • kw/h hind 41%!!! (enne 0,0315€-kw/h, nüüd 0,0536€ - kw/h)
eks näis, mida uus kuu toob. aga sellest, kuidas arve poole suurem saab olla, ei saa ma kuidagi aru. ok, 25%-line tõus, aga kuidas arve ikkagi mõnel mu tuttaval poole suurem on? müstika!