kolmapäev, 6. juuli 2011

kas mänguasju on tõesti vaja?

mina ei tea. oma lapsi jälgides, tundub pigem vastus olevat EI. iga puuoks või kivike on palju parem mängukaaslane, kui udupeen ja hinnaline muusikaline vidin. või peab lihtsalt veel vett merre voolama pisut enne, kui nad mänguasju sihipäraselt kasutama hakkavad. vahel ma tunnen end süüdi, et lastele asju eriti ei osta. mänguasjapoest ei leia mind pea kunagi ja kui siis mingit kindlat asja otsimas, mitte riiulite vahel vaimustusest kiljumas, et oh mis vahva lelu! aga tegelt vist ikka peaks rohkem käima ja huvitavaid vidinaid otsima.
millest see postitus üldse alguse sai? aga sellest, et puhusin täna end vanemate pool pildituks, et uut lastebasseini täis saada. sain ka. siis tassisin voolikuveele lisaks kuuma vee boilerist, et lapsukestel lõõskava päikese käes külm ei hakkaks (vanaema luul), seejärel basseiniveerele kummivaiba, et jalgadega prahti sisse ei kannaks (sest hoidku jumal selle eest, kui vees miskit ujub, veel hullem, kui see miski putukas on!). kõik see tipnes 10 minuti sulistamise ja pritsimisega (mis oli tõesti väga vahva ja lõbus), seejärel mindi tuppa mahla jooma ja sinna see bassein jäigi. 
kui ma nüüd mõtlen, kui palju kõik asjad maksavad ja kui kergesti need purunevad (sünnipäevaks kingitud rallirada lagunes teisel päeval koost. plastmass lihtsalt andis järele, kuigi keegi selle kallal jõudu veel rakendada ei jõudnud...), siis ei olegi tahtmist midagi uut osta, kui huvi nende vastu kaob pea kohe. mõnes mõttes on mul hea meel, et asjade lummust pole lastel veel välja kujunenud, teisalt võib see arengut pidurdada, kui vajalikke mänguasju kodus pole. mis siis on õigupoolest üliliikuvale 2 a 3 k lapsele vaja? hetkel olen kindel, et jalgratast (sellega sõidetakse tõesti iga päev kokku vähemalt tund aega) ja liivakasti, kiiku vast kah, tubastest asjadest joonistustarbeid ja vahel harva üht nukku, toidunõusid ka ja loomulikult raamatuid!  soovitage soojalt, kui teie lapsed millegagi edukalt mängivad!!