reede, 13. mai 2016

roosipeenar

eelmisel hooajal rajatud rosaarium ehk väike roosipeenrake elas kõleda külma talve kenasti üle. praegu võib juba seda öelda küll, sest kõik kaetud oksad olid rohelised ja nüüdseks juba lehtinud. ükski ei näe kibuvitsa moodi välja ka :)
arutasime ja vaatasime Herr Abikaasaga neid heldinult ja tekkis olukord, kus sordid hakkasid juba sassi ja meelest minema. pean ikka kirja panema, mis meil peenras uhkeldamas on.

kõrged pargi-/põõsasroosid tagareas:
Hansaland
suur ja tugev põõsas, lõputu õitseja suurte külmadeni
Rosa Alba
ehk Mardi-Hansu taluroos. ämma-äia aiast, seal ta iga aasta uhkeldab oma valgete vanikutega, lõhnab ka! 
Chinadown
nagu päike - õisi igat värvi erkkollasest beežikate toonideni vanas eas


Madalad ees:
Sexy Rexy
kingitus mehe vanemate naabrinaiselt eelmiseks pulmaaastapäevaks. proua on elukutseline roosikasvataja. minu teadmiste allikas ;) väga ilus roos, õrna, kuid veetleva lõhnaga. suurepärane valik!
Bessy
tore värvimuutja ja hea õitseja
Black Lady
teda veel pole, aga koht on broneeritud. just oma mustjate äärte tõttu
siin vahel on veel üks kollane, väikseõieline pinnakatteroos, aga nimi ei tule üldse meelde... tubli õitseja ja hea tihe põõsas.
Edit: ahhaa, vaatasin roosi küljest järele - Loredo!
Loredo
palju väikesi kollaseid õisi, ei lõhna, aga põõsas läheb kiiresti laiaks puhmaks
Arthur Bell - imeliselt lõhnav suure õiega roos!
Postillion
eraldi uhkeldab Postillion - kõrge põõsas/pargiroos, ilus tugev, hästilõhnav ja vananedes oranžikamaid varjundeid võttev. õitseb pikalt, külmadeni välja. väga ilus! tegelikult ei pidanud tema meiega koju tulema, aga kollase vaimustus oli nii suur, et maha teda jätta ka ei saanud .

tegelikult sai kõik alguse Pärnu linna parkides kolamisest. lonkisime ühel kesksuve õhtul ringi ja järsku jõudis sooja tuulega ninna imeline aroom. see oli Arhtur Bell, kes täisõites oma ilu näitas. klõpsisime pilte ja küsisin kirja teel linnaaednikult sordi nime. ja muu, nagu öeldakse, on juba ajalugu :)