esmaspäev, 11. august 2008

Märkamise aeg

19.08.08 21:00 Tallinn Eesti taasiseseisvumist ja öölaulupidude 20. aastapäeva tähistav sündmus Tallinna lauluväljakul

Sel aastal möödub 20 aastat öölaulupidudest. Mujal on ikka imestatud, et kuidas me seda siin teeme. Et võtame kätte ja kätest kinni ning laulamegi “pilvest päikse välja”! Isegi kui “pilv” ei taha. Eriti siis, kui “pilv” ei taha.
Just seetõttu toimub 19. augusti õhtul Tallinna Lauluväljakul lauluöö pealkirjaga ”Märkamisaeg”. Selle sündmuse sisuks on meie rahvast läbi aegade toetanud, trööstinud ja innustanud muusika ning vormiks seda muusikat endas kandnud, loonud ja laulnud rahva lugu elavas muusikalises ettekandes toetatuna sõnast ja pildist. Sündmuse kannab üle ja säilitab aegade otsani Rahvusringhääling. Muidugimõista on see piletiteta kontsert. Muidugimõista ei müüda lauluväljakul sel ööl alkoholi.

“Märkamisaeg” on üks EV 90 juubeliaasta suursündmusi. August on sel juubeliaastal Kultuuriministeeriumi kureeritav eksiili, vastupanu ja iseseisvuse taastamise kuu. Lauluööga 19. ja 20. augusti vahel saame vääriliselt ja väärikalt tähistada nii 20 aasta möödumist öölaulupidudest kui ka taasiseseisvumispäeva.

Kultuuriministeerium on lauluöö korraldamise teinud ülesandeks sihtasutusele Eesti Teatri Festival.

Kallid lauljad, koorijuhid, pillimehed ja teie lähedased!

Ma tahaksin, et me kohtuksime sel lauluööl kõik– nii need, kellega me oleme juba laulukaare all kokku saanud kui ka need, kellega veel pole.

Osaleda saab mitut moodi. Vaadake palun üle laulude nimekiri (vt ja kui see sobib, tulge esinema! Andke endast kiiresti teada, sest seekord on võimalik kaare alla mahutada ainult kuni 6000 lauljat. Sellisele hulgale on korraldajail võimalik pakkuda ka tasuta suppi.

Ja kui tervet koori kokku ei saa, siis tulgu või pool. Või kui ka see ei õnnestu, tulge niisama, oma pere või sõpradega! Sest tegelikult me ei jagune ju nagunii kuulajaiks ja esinejaiks. Me oleme rahvas, kes 20 aastat tagasi laulis end üheskoos vabaks. Seda ei saa korrata. Aga seda ei ole tark ka unustada.

Kohtumiseni ja seniks ikka parimat soovides,

Margus Kasterpalu

lauluöö “Märkamisaeg” peakorraldaja;
SA Eesti Teatri Festival juhataja,
laulu- ja tantsupeo “Ilmapuu lävel” lavastaja

lähme kõik koos, eksju!

Kommentaare ei ole: