teisipäev, 1. mai 2007

m2gimajakeses olin 3 p2eva

ei teagi kohe, millest alustada.
yhes6naga laup2eva 6htul k2isime paariks tunniks kohalikus pubis, aga seal oli v2ga l2rmakas ja rahvad purjus juba kell 20.00. tutvusime k6igiga p6gusalt. kuna hispaania tydruk saabus alles poole p2eva ajal, siis me teda ei piinanud ja l2ksime k6ik koju magama.

pyhap2eval algas siis ametlik programm. esmalt l2ksime kohalikku sotsiaalosakonda, kus meid tervitati ja r22giti yldist infot. siis s6itsime yhte m2gimajakesse, kust just praegu tagasi tulin.

teel sinna tegime peatuse kuskil m2gij6e juures, kuna majake vabanes alles kell 4. ronisime!!! m2e otsa. tee oli v2ga kivine ja kitsas. ma olin ysna l2bi. eesti ei hiilga just k6rguste erinevuste poolest, seega suht arusaadav, miks keel vesti peal oli. aga mina v2hemalt ei virisenud (erinevalt soome tydrukust...) tegelt oli lahe, sest m2gij6gi voolab ikka hoopis teistmoodi kui nt. p2rnu j6gi. sain ilusaid pilte ja filme :) allatulek oli isegi hullem, kuna kallak j2rsk, aga pole hullu. jalad terved, meel hea.

majake oli vahva - selline vanaaegne, 3 toaga. meie j6uluvana oli keskmises, tydrukud kaitseks 22rmistes :)

briti vee- ja elektrimajandus on midagi erilist, mida peab ise kogema. t2ielik h2mming minu poolt.
1. viktoorialikud kraanid teine teispool kraanikausi 22rt. kuidagi ei saa parajat vett, ikka ainult kylm v6i kuum.
2. vannitoas ei ole lylitit, ainult n88r, millest t6mmates tuled p6lema l2hevad. turvalisuse kaalutlustel (ytlevad kohalikud). ja yhtki stepslit ei ole neil ka.
3. pistikud on 3-augulised. v6ib-olla ma juba kirjutasin seda, ei m2leta enam. igal juhul tuli mul esimesel p2eval adapter osta. teised v2ljamaalased ei saanud yldse aru, millest ma r22kisin, kui kysisin, kas neil sama probleem (k6ik ytlesid "no"). aga j2rgmisel p2eval oli k6igil ikkagi sama mure...
4. kui elekter 2ra kaob, siis tuleb raha panna seina sisse, siis tuleb tagasi. see on t2ielik mysteerium. ma ei saa aru. selles m6ttes, et kui sa oled dushi all ja raha m66dikust otsa saab, siis pole sooja vett ka! igatahes nad eelistavad joosta seebisena raha otsima, mitte saada kuu l6pus arvet... uuemates majades seda eriti ei ole enam, aga enamus kohtades. ja elektroonikale on see kahjulik, kui iga m6ne aja tagant k6ik v2lja lylitub. ja kui veel pikemalt 2ra oled, siis mis kylmikuga juhtub. oh briti veidrused!!!

no igatahes kui me majakesse j6udsime, siis toimus tutvumine ja shotimaad tutvustab powerpointi ettekanne. saan selle endaga kaasa koju, nii et kes tahab, v6ib tutvuda. t2na r22giti lastekaitsest ja sotsiaalt88st yldisemalt, kas seda, kuidas 6pitakse sotsiaalt88tajaks. systeem tegelt sama, et 3+2.

veidi teiste kohta: jama on selles, et nad ei oska inglise keelt. mina yksi saan ilma s6naraamatuta lause moodustatud... see ei ole enesekiituseks, pigem on kurb, sest nad ei saa tegelikult ka aru, mida kohalikud r22givad. nad k6ik suudavad loetavat teksti m6ista mingil m22ral, aga r22kida ei oska. nali on selles, et soome tydruk (33-aastane, Karoliina) tahab siia t88le j22da :D ta ei oska keelt ja suhtumine on ka vilets (tahan shopata, teised mind ei huvita, l2hme sinna, kuhu mina tahan ja yldse, teie tehke syya ja kohvi, mina istun ja imetlen end). shotlastele on ta suutnud jube end ebameeldivaks muuta. nad norivad teda kogu aeg. mul on naljakas, sest naabrite kohta ikka liigub nalju, aga et need nii t2ppi l2hevad, see on veider. ma tegelikult nii lootsin, et hakkan koos soomlasega ringi liikuma ja kokku hoidma, aga kui teda n2gin, siis oli kohe selge, et mitte. probleem on vist ka selles, et ta on suht j6ukas, teised mitte niiv2ga.
tyrgi naisterahvas on kena ja tore (38-aastane, Fatma), ta saab r22gitud kyll, kui kramp yle l2heb, eriti poliitilist juttu :)
hispaania tydruk on vahva (30-aastane). me saame h2sti l2bi. ta on ka rohkem ajaloost ja loodusest huvitatud. tal on nii keeruline nimi, et keegi ei suuda seda siiani v2lja h22ldada. me ristisime ra Almu'ks, see on nime algus. teine pool ei h22ldu :)

mina olen palju suhelda saanud. nad kasutavad mind natuke 2ra ka - r22givad jutu mulle 2ra ja mina pean lihtsamate s6nadega seletama grupile, mis ja kus. ei ole hullu.

siin on 3. mail valimised. homme l2heme pealinna parlamenti vaatama. see ei t88ta praegu, seega saab ringi kolada. ja vist edinburghi lossi l2heme ka. loomaaia j2tan m6neks teiseks korraks.

edasi kolin linna nimega Dundee (loe: dandii). seal on rohkem haiglaid ja puuetega inimestega seotud asutusi. seega minu ala. seal on ca 110 000 inimest, Perthis 50 000. linnad on v2ga ilusad, lillelised ja puhtad. vanaaegsed kivimajad igal pool. ma praegu istun teiselpool j6ge oma toas, vaade on lummav - kaarsild ja majad ja tornid :)

aitab vist ka. homme v6i ylehomme j2lle.

Evelin