kolmapäev, 18. juuni 2014

prügimajandusest

pikutasin mina eile võrkkiiges, kui äkki hakkas ninna ajama plastmassi sulamise vingu. vaatasin üle aia ja tõesti-tõesti, meie uued naabrid põletasid jälle oma prahti :S kusjuures, me oleme sel teemal vestelnud ja näiliselt olid nad väga rõõmsad, kui meie valla prügiveo võimalustest rääkisin, aga jah, ju pole huvi või pole jõudnud...
igatahes ma olen väga rahul oma toimiva süsteemiga:

  • kord kuus viib prügiauto 140 l konteineri olmeprügist tühjaks, maksab see veits üle 2€. alguses plaanisin küll suurema konteineri osta, aga tol hetkel polnud sobivat võtta ja sai väiksem toodud. nüüd olen igati rahul, sest kuu ajaga saab see täpselt täis, kui ilusti mõelda ja mitte lihtsalt köögis kõik prügikasti surada.
  • samamoodi kord kuus saab tasuta ära anda pakendeid (nii plast, klaas, metall), kui oled viitsinud need eelnevalt puhtaks loputada ja prügifirma poolt pakutavasse kotti koguda. ei haise siin midagi, loputad ju ära, eks! :) korteris jah, on tiba keerulisem võib-olla, sest pole hoiustamisruumi, aga meil on majas panipaik, kus see kott seina peal nagis ripub ja oma kõhtu suuremaks paisutab. kuu lõpuks on see triiki igasugu pakendeid täis, kuigi ma surun tetrapakid lapikuks ja topse panen üksteise sisse ka.
  • kõik biolagunev läheb komposti. see ämbrike ootab terrassil ukse taga, sest need jäätmed tõepoolest levitavad igasugu "aroome." kui meelde tuleb, kallan kogunenud juurikakoored jms. komposti ja võtan järgmisel aastal oma rammusat huumust sealtsamast :) puutuha saan ka sinna panna, nii et pole muret. Herr Abikaasa teeb puhkuse ajal korraliku kompostri ka meile aianurka (selline kaheosalise ja avaneva esiküljega), siis saab korralikult kompostima asuda. praegu selline säästu-variant, kus 2 suurt alt lahtist tünni täidavad seda rolli. üks juba küpseb, teist täidan :)
meedias on küll olnud palju kära selle ümber, et prügiautod tulevad ja löövad kõik ühte masinasse, olgu see siis prügi või pakend, aga meil on küll erinevad ringid nende toimingute jaoks.
tegelikult on selline süsteem ülimugav. nimelt olen ma näinud eelmises elukohas inimesi nipitamas, kuidas oma prügist vabaneda. see käis umbes nii, et iga kord, kui kodust lahkuti, oli väike kilekotike prahti kaasas ja see siis pandi autosse, mis omakorda poetati kuhugi konteinerisse linna peal... :/ esiteks ei ole viisakas ja teiseks mu meelest jube ebamugav pidevalt niiviisi mässata. ja linnas on prügi- ja pakendivedu veelgi odavam. 
siit-sealt on kuulda olnud torisemist, kui kortermajadel tehti kohustuslikuks mitut sorti konteinerite omamine, aga ma arvan, et 10-20 a pärast teevad kõik seetõttu prügisortimist automaatselt ja keskkond saab puhtam :) ma vähemalt väga loodan!
head sõbrad-lugejad, prügi sorteerimine on väga lihtne, ainult natuke mõtlemist-vaevumist ja elu on ilus! endal kah parem-uhkem tunne ;)