neljapäev, 7. jaanuar 2016

külmapostitus

tänavune pikk madalate temperatuuridega periood toob tihti meelde elu Võrumaal 2010-2011.a. talvel. oli see vast ilm! praegu tundub kõik väga krõps, päev-päevalt aga ei olegi enam nii hirmus. mnjaa, kõigega harjub... Võrumaal oli täiesti tavaline, et iga jummala päev alustasime päeva 1. õueskäiku lastega teede lumest puhtaksrookimisega, sest iga öö sadas 10-20 cm lund juurde. siis tegime -20 kraadises jääkristalldest sädelevas õhus kerge kilomeetrise jalutuskäigu, vahepeal külmetasime toas (sest III korrusele ju ometigi soe vesi radikatesse ei jõudnud) ja siis läksime veel tunnikeseks õue, et veel lund rookida või niisama lõpututel valgetel lumeväljadel lustida. sinna vahele mahtus muidugi lõputu riidessetoppimine, tavaliselt 1,5-aastaste kisa saatel, sest kes siis ikka viitsib oodata või karupükse soovib lasta jalga toppida. õnneks radikad ikka nii soojad olid, et riideid kuivatada. kirjutasin toona nii. ja imeliste ilmanähtuste kohta (päikesekoer ja _valgussambad), mida ma enne toda talve näinud polnud nii.
aga nagu Herr Abikaasa ütleb - see oli kole talv. minul küll on see meeles kui kõige ilusam talv mu elus, sest pere oli igapäevaselt koos ja kui saab koos olla, siis pole ükski probleem liiga suur :) tema seisukohast saan ma ka muidugi aru, sest temal algasid päeval kell pool 6 hommikul dilemmaga, kas -32 juures läheb masin käima ja kui läks (enamasti siiski läks), siis kas saab hangedest läbi või mitte. meie vana Sintra päästis alati päeva, kui teised masinad nukralt hanges kükitasid.
sellised ekstreemsused on vajalikud, et ei tekiks soovi vinguda tänase imelise talveilma üle ;) jah, on küll külm. samas riided ja saapad on tasemel, ole ainult mees/naine ja pane need ilusti selga. kass/koer võta tuppa, küülikupuur soojusta ära (eriti põhja alt) ja pane villane riie puuri võre ette. ja käi iga päev kelgutamas/uisutamas/suusatamas või teiste autot käima lükkamas. ega ma ei ütlegi, et tunde tuleb karges õhus viibida, ikka ainult natukese haaval. 
mis mul viga rääkida, eksole - mees kodus (puhkus), tuba soe (liiga soe, sest puhkaja kütab ennastunustavalt), õhtuti töölt tulles saab perega koos olla või miskit head kokata (eile tegime viimase laari piparkooke ja olude sunnil kodust glasuuri) ning nädalavahetusel koerarakendiga kelgusõidule minna :) 
see on meie maja esimene tõsisem külm. ei naksu ega praksu, aga nö vanas osas on tunda, et on vaja põrand ära soojustada. muus osas on kõik kena. 
ega mul soojema ilma vastu ka midagi pole ja oi ma viriseks, kui Herr Abikaasa tööl oleks. õnneks ei ole ja ma saan rahulikult talve nautida :)