reede, 22. aprill 2016

sushi lainel

mõnda aega tagasi proovisime sõbrantsidega sushi teha. tuli nagu välja, aga midagi jäi ikka kripeldama ka. kuna mul enne suurt sushi-sööja karjääri ette näidata polnud, aga asi maitses, siis hakkasin pisitasa ka kaubandusvõrgus pakutavat proovima. teengi väikese kokkuvõtte, mis minu sushi-eelistused siin Pärnu toidumaastikul on:
1. Ahoi Sushi - hästi mõnus väike koht Pärnu südalinnas, mulle tundub, et pidevalt üks kokk toimetab köögis. selline ühe inimese äri. maitsed on puhtad, ja ilusti on keeratud rullid. riis on hästi mõnusasti alati tehtud, minu lemmik! 
2. Sushi Silk - hea päevapakkumine (supp-salat-sushi), mida on 4 erinevat varianti. 5,5€ eest on maitset küll ja riis on ka hea. sisu on rikkalikult.
3. Delice toidupood - letist ostetud sushi õhtusel ajal oli täiesti söödav, isegi riis ei olnud väga ära kuivanud ja kala oli ohtralt :) 
4. Maxima letisushi - olin lausa meeldivalt üllatunud, kui ühel õhtul pärast kella 20 seal kondasin (lapsi ootasin mingilt sünnipäevalt) ja siis suitsulõhe sushi silma jäi. hind oli juba alandatud, sest sellist kaupa teisel päeval enam müüa ei saa. ma siis võtsin ja kodus tarbides oli see nii hea! küllap oli kõht ka väga tühi, aga suisulõhega maki on mu suur lemmik ja koos marineeritud ingveri ja sojakastmega olid need imehead!
5. Selver - letist ostes kuiv ja ilmetu, rullid on ka lopergused, hind kallis. riis täiesti kuiv.
6. Rimi - sama jutt eelnevaga, ainult et veelgi kuivem sisu...
Sushi-King - tema toodangut proovida pole saanud, kuna sealt saab ainult tellida mingi koguse kaupa, avatud müügipunkti neil pole. aga räägitakse, et sushi-salat pidavat ülimaitsev olema. ehk kuskil sünnipäeval või olengul pakutakse kunagi või tellin ise.

minu lemmikud suitsulõhe-sushi marineeritud ingveriga
ma sellesse nimekirja enda toodangut panna ei taha, aga ütleme nii, et olen ikka rohkem kui 1 x neid rulle proovinud keerata ;) on välja tulnud küll, maitse on mu meelest täiesti tasemel. riis jääb natuke vedel millegipärast. aurutan ilusti ära, jahutan, segan riisiäädikaga, aga ikkagi. no ju tuleb tehnikat täiustada. täidiseks keeran tavaliselt suisulõhe (nämm!), toorjuusti ja paprikat/kurki/avokaadot, ükskord panin rohelist sibulat lisaks, see andis ka hea maitse. olen katsetanud ka lõhe-kalamarja kreemi ja soolalõhega. Herr Abikaasale olen teinud Jaapani omletisushit, sest tema on suur munasõber, aga üldse mitte kalasõber. kõik olid rahul ja sõid mõnuga :)
nii et jah, kui ma eriti koi olen, siis võtan poest 2€ eest suitsulõhe fileed (no on need vaakumis 100-200grammised pakid ja sellest jätkub maa ja ilm), sõidan koju, panen riisi keema, otsin külmikust värskemat kraami vahele viilutamiseks ja mõned norilehed ning läheb rullimiseks. kusjuures rullimine on tegelikult lapsemäng! kui olen laisk, siis lähen Ahoisse või Silki. kui õhtul hilja poodi satun, siis Delice'i. ja kui nüüd keegi tahab, siis tulge külla, ma pakun sushit :)
ja kui nüüd keegi arvab, et ma raiskan tohutult raha ja teen endale neid kalleid õhtusööke, siis tegelikkuses ei ole see nii. arvutame:

  • nori lehed (10 tk. pakis = 2.40), seega 2 tk.= 48 senti
  • 100 g sushi/pudruriisi = 20 senti (Veski-Mati pudruriis, mida sobib sushi keeramiseks kasutada, maksab alla 2 €/kg)
  • 50 g kala/kalamarja vms. = 50 senti
  • paprika-kurk-salatileht =20-30 senti
  • paar riba avokaadot = 50 senti (ma seda väga tihti ei kasuta, sest lahti peab ju terve vilja lõikama ja järgmiseks tarbimiskorraks on see juba vana)
  • toorjuust - panen suvalist määrdejuustu, mida kodus on või ei pane üldse = mõned sendid
palju siis kokku tuleb? õhtusöök ühele - 1,5-2 €. ei ole ju nii palju. eriti kui lisakulutusi tuleb teha ainult kalale, millest ka enamus jääb järgmiseks korraks külma või hommikul kalasaiale :)