kolmapäev, 16. mai 2007

helesinine unistus

t6esti-t6esti! mulle tundus t2na, et olen sattunud tulevikku v6i unistan p2eva ajal, sest olin asutuses, kus pakutakse teenust ebaselge prognoosiga (v2hk, v22rarengud) v6i v2hese elulootusega lastele ja nende peredele. Seda kutsutakse Rachel'i majaks. P6him6tteliselt on tegemist hospiitsteenusega lstele. Shotimaal on yks selline asutus veel, l22nerannikul. meie oleme idarannikul seega.

igatahes oli see maja nagu parim ettekujutus k6igest v6imalikust, mida sygava puudega laste peredele pakkuda v6ib. Seal v6ib viibida iga kuu m6nu p2eva v6i aasta jooksul m6ned pikemad perioodid. see on hea v6imalus lasta enda eest hoolitseda, l66gastuda ja puhata. sinna tullakse koos perega. elamistingimused ja m2ngualad on super. aeg h2mmastavalt kaunis.

kui tuleb aeg, siis pakutakse peredele matuseteenust, toetatakse pere mitme aasta v2ltel p2rast lapse surma. pered k2ivad endiselt seal majas, nii saavad m2lestada oma pereliiget. majas on kabel ja nn. vaikne tuba ja kylmad ruumid lahkunutele.

iseenesest ei ole see suur asutus, kokku saab korraga seal on 8 last ja nende pered. maja valmis 11 aastat tagasi, on igakylgselt moodsalt varustatud, igas toas on olemas laet6stuk, et ei peaks last sikutama ratastoolist voodisse v6i vanni v6i mujale. see liigub m88da lage igale poole!

iseenesest on see muidugi kurb koht, kuid kui m6elda, et selline koht yldse olemas on ja peredele nii suureks toeks on, siis tundub natuke muinasjutu moodi kyll. eriti seet6ttu, et neil on kombeks 8elda, et iga lahkunud laps muutub liblikaks, ka kogu maja on vastavalt dekoreeritud.

selline kogemus siis. muide, k6ige vanem kylastaja on nyydseks 33-aastane. t6en2oliselt ei arvatud, et ta nii kaua vastu peab, aga on olnud 6nne.

ise ma muidugi seal t88tada ei tahaks. ei ole just minu keskkond.
eilne haigla p2ev on siiani reisi naelaks olnud, ju mulle ikka meeldib minu t88 :)

asun nyyd pakkima, homme panen varakult leekima. tagasi teisip2eva 6htul. n2htavasti kolmap2eval kirjutan m2gedest ja teistest osalejatest ja seiklustest.


Evelin

p.s. hoidke p8ialt, et praadi p6hja ei k6rvetaks! teate ju kyll, et kui oma perele syya teed, siis tuleb k6ik super v2lja, aga kui kylalised m2ngu tulevad, siis vajub kook kokku ja liha kuivab ja kartulid muutuvad pudruks.